Om oss

Vi som driver  den här gården heter Mari Ryberg och Petter Olsson Här odlar vi potatis, jordgubbar, svarta vinbär och lite grönsaker, vi har också dikor och får.

Mari och Petter

1978 tog Petter över gården efter sin pappa. Då fanns här konventionell potatisodling och fårskötsel.

Sedan 1984 är vi ekologiskt certifierade. Anledningen var framförallt att vi ville komma ifrån användningen av kemiska bekämpningsmedel. (De medel som på åttiotalet ansågs ofarliga och oumbärliga betraktas idag som vådliga för både människa och miljö).

Samma sak gällde när vi började odla jordgubbar 1993: Vi ville slippa kemikaliehanteringen, både för vår egen, våra barns skull och för kunderna. När vi började med den ekologiska potatisodlingen och jordgubbsodlingen sågs det som omöjligt att klara utan kemiska bekämpningsmedel.

Åren har visat oss att det inte är omöjligt, men visst finns det svårigheter och problem. Vi ångrar inte att vi som unga en gång gav oss in på det ”giftfria” odlingsspåret. Det är åtskilliga doser kemiska bekämpningsmedel vi sluppit sprida under årens lopp.  Framförallt har det här odlingssättet gett oss ett så stimulerande jordbrukarliv – vi har fått vara med om att pröva någonting nytt och spännande! Men forskningen och utvecklingen av bättre  ekologiskt anpassade odlingsmetoder; växtskyddsmedel, utsäde, maskiner måste intensifieras.

Potatis

Vi säljer potatis på gården från oktober till början av april. Den här säsongen odlar vi Ballerina (tidigpotatis) Ditta och Maritiema. I år (2019) provar vi en ny sort som heter Twister. Ballerina har vi på självplock under jordgubbssäsongen.

Kontakta oss på 070-3719460, 076-8368024

 • Aktuell information

  24 juli

  Självplocket kommer inte vara öppet i helgen och har i princip stängt för säsongen. Om de sista jordgubbarna hinner mogna om kommer vi eventuellt ha öppet för lite efterplockning i början av nästa vecka.

  Det går bra att beställa svarta vinbär (skördas i månadsskiftet augusti/september). Hör i så fall av dig till Mari på 076-8368024.
  19 juli

  Jordgubbssäsongen går mot slutet. Imorgon tisdag måste vi ha stängt, bären behöver mer tid för att mogna om. Troligen öppnar vi upp för lite plockning onsdag och/eller torsdag.
  Vi tar inte längre emot beställningar av färdigplockade bär. I nuvarande läge är det svårt att säga något om slutet av veckan.

  7 juli 2021
  Ikväll, onsdag, mellan kl 19-20 kommer vi att öppna upp platser för bokning en vecka framåt

  Om bärtillgången ser bra ut fyller vi på med fler platser kontinuerligt (oftast mellan 19-20 varje kväll). Det innebär att om platserna under en dag är fullbokade så kan det alltså öppnas fler - håll utkik i bokningssystemet framförallt på kvällarna.

  4 juli 2021
  Jordgubbarna mognar på och det börjar bli dags att öppna självplocket för säsongen. Vi småstartar med att öppna på tisdag och onsdag - till att börja med. Så här i början av säsongen kan bärtillgången vara varierande och vi avvaktar därför med att öppna för bokning resten av veckan tills efter onsdag.
  Boka tid för plockning gör ni i vårt bokningssystem (https://www.timecenter.se/jordgubbariasmon/). Observera att det just nu bara går att boka plats till på tisdag och onsdag. Vi uppdaterar här på Facebook och hemsidan så snart vi vet mer om bärtillgången.

  10 juni 2021
  En liten uppdatering från jordgubbslanden:
  Våren var kall men sen har det blivit desto varmare. Jordgubbarna står nu i full blom. Om inget "elände" inträffar tror vi att självplocket kan börja första veckan i juli eller veckan därefter. Med er hjälp att hålla avstånd och följa övriga restriktioner hoppas vi på en trevlig och bra jordgubbssäsong.
  Tidsbokningen på nätet kommer att öppna ca en vecka innan plockningsstart. Vi informerar även både på Facebook och vår hemsida. Vi kan inte ta emot några bokningar i förväg.
  Välkomna till 27:e året med jordgubbar i Åsmon! Hälsningar Marit, Petter och Mari

  Boka tid i Näsåker